GIOTTO - kremasta torta

Meni jedna od najboljih torti koju sam pravila i probala jeste Giotto ljepotica. 😍 Najkremastija torta za koju ćete uvijek tražiti komad više. 💯 Spoj svih ovih sastojaka daje jednu fantaziju od ukusa, a baš zbog toga vjerujem da bi svima odgovarala. Pogodna je za sve prilike kada je želite napraviti! 

Recept za tortu vam rado pišem. Neke stvari sam promijenila iz originalnog recepta.

🥧🥧🥧🍰🍰🍰

Torta ima 2 kore/biskvita i sljedeće sastojke za kore ćete podijeliti na dva dijela. Kada se kore ispeku i njih ćete opet prepoloviti tako da vam na kraju budu 4 kore.

Potrebni sastojci za kore/biskvite:

  • 12 jaja
  • 200 gr. šećera
  • 2 praška za pecivo 
  • 2 dl. ulja
  • 2 dl. vruće vode
  • 20 kašika mljevenih lješnjaka (ili oraha kao što sam ja)
  • 6 kašika brašna 

Sve sastojke podijeliti na pola, znači:

6 jaja, 100gr. šećera, 1 prašak za pecivo, 1dl ulja, 1 dl. vruće vode, 10 kašika mljevenih lješnjaka (ili oraha) i 3 kašike brašna su nam potrebne za jedan biskvit. 

Postupak:

5 jaja odvojiti žumanjke od bjelanjaka (žumanjke ostaviti za fil), zatim bjelanjke umutiti u čvrst snijeg kroz postepeno dodavanje 100gr šećera. Nakon toga dodati jedno cijelo jaje koje nam je ostalo i umutiti, zatim postepeno dodavati ostale sastojke, ulje, vruća voda, brašno i prašak za pecivo, lješnjaci (ili orasi).

Peći u plehu od rerne 30x40, može i manji ako nemate ovaj (npr. 30x36) na papiru za pečenje u predhodno zagrijanoj rerni na 180° do 200°, 15ak do 20 minuta. 

Postupak ponoviti još jednom sa drugom polovicom sastojaka. Nakon što su kore pečene ostaviti ih na papiru za pečenje. Prvo ih odvojiti od papira, zatim i ostaviti na njemu. Tako kore malo zaliti mlijekom dok su još uvijek tople. Kore možete odmah podijeliti na pola, izmjerite tako da budu jednake.

Za kremu su nam potrebni sljedeći sastojci:

  • 1.350 ml mlijeka (1 litar i 350ml) 
  • 10 žumanjaka (preostalih od biskvita)
  • 4 pudinga okusa karamel
  • 100gr. šećera (po želji više ali je sasvim dovoljno 100gr)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 maslac (250gr)
  • 3 šlag kreme od vanilije
  • 200gr. nougata/nutelle
  • 6 kašika mljevenih lješnjaka (može i oraha kao što sam ja stavila) 

Napomena:

U originalnom receptu ide 1.5 litar mlijeka, ali je meni to puno ukoliko se odlučite da u kremu stavljate orahe jer su oni mnogo masniji od lješnjaka i kremu dodatno učine još mekšom tako da to imate u vidu. Ja sam koristila orahe i zbog toga sam smanjila količinu mlijeka u filu.

Postupak:

1 litar mlijeka staviti da proključa, preostalo mlijeko sjediniti sa žumancima, pudingom i šećerom i dobro izmutiti mikserom da se sve sjedini i istopi.

Skuhati gustu smjesu bez grudvica, konstantno miješajući mutilicom, zatim dobro ohladiti.

Maslac sobne temperature izmiksati pjenasto sa vanilin šećerom pa hladnu smjesu sjediniti sa njim. Jednu kesicu šlag kreme dodati direktno u puding i izmiksati, zatim sve podijeliti na dva dijela.

U jedan dodati 2 šlag kreme koje su nam ostale (direkt iz kesice u fil i miksati), u drugi nougat i mljevene lješnjake (orahe).

Kore smo već podijelili na pola, zatim slagati po sljedećem redoslijedu: kora i na nju tamna nugat krema, preko nugat kreme svijetla krema, zatim opet kora pa nugat krema pa svijetla krema, to ponoviti i treći put. Četvrtu koru staviti i preko nje ne idu filovi, osim ako vam je malo ostalo od nekog pa čisto da popunite praznine sa strane torte i slično. 

Ohladiti tortu 24h i po želji premazati šlag kremom kako biste je dodatno ukrasili, preliti čokoladom ili kako već vi volite i ooobavezno dodati Giotto kuglice! 😍

Ova torta je spremana za jednog malog dječaka koji mnogo voli male figurice auta, pa sam došla na ideju da uradim neku jako zanimljivu dekoraciju. Figure su prave, nisu jestive, što je po meni puno bolje jer će na kraju ostati dječici da se igraju sa njima. 😍😍


PRIJATNO! 😍



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI