BANANA BREAD
Nakon čitanja samog naslova ovog kolača, sigurno će većina pomisliti na klasični hljeb, samo što bi ovaj vjerovatno bio sa bananom. 😂 Naravno da to nije tako. "Banana bread" je zapravo jedan obični kolač, neobično lijepog ukusa. Kada sam ga napravila i kada su ga ukućani degustirali, znala sam da će im se svidjeti i da će se oduševiti, jer nešto novo je kod njih uvijek dobrodošlo.
Ono što je najbitnije kod ovog recepta jeste to da ove sastojke uvijek imate dostupne u ladicama svojih kuhinja. Također, ako imate banane, mislite da su previše zrele za jesti, a ne znate šta ćete sa njih, uvijek ih možete iskoristiti za ovaj super jednostavni kolač. I da usput dodam još jedan super trik sa bananama. Ukoliko ste ih kupili malo više, ili jednostavno želite da vam traju duže, a banane su vam već "omekle", slobodno ih stavite u zamrzivač. Kada zaželite možda neki smoothie ili ipak ovaj kolač, samo ih izvadite i krenite u pripremu.
E pa dobro, mislim da bi bilo vrijeme da pređemo na recept.
Potrebni sastojci:
- 150 gr maslaca/putera (sobne temperature)
- 150 gr šećera (ko želi zdraviju verziju može staviti med, 2-3 kašike, zavisi koliko volite slatko)
- 2 velika jaja (sobne temperature)
- 3 zrele banane (srednje veličine)
- 1 vanilin šećer
- 2 šolje brašna (šolje od 200ml)
- 1 kašikica sode bikarbone
- Pola kašikice soli
- 150 gr sjeckane čokolade za kuhanje
- 150 gr sjeckanih oraha ili lješnjaka
Postupak:
Šećer, vanilin šećer i puter potrebno je pjenasto izmiksati i sjediniti. Posebno izmiksati jaja te zatim spojiti sa puterom i šećerom i sve to skupa dobro izraditi. Prethodno izgnječiti banane i dodati u smjesu, sve izmiksati i nakon toga dodati brašno, sol i sodu bikarbonu. Polahko sve sjediniti kako bismo dobili kompaktnu smjesu u koju ćemo na kraju dodati sjeckanu čokoladu i orahe. Jednostavno, zar ne?
Kalup u kojem ćete peći ovaj kolač potrebno je prethodno namastiti. Ja sam to uradila margarinom, zatim sam ravnomjerno posula brašnom po cijelom kalupu kako se kolač tokom pečenja ne bi zalijepio. Ovo vam je super trik za sve ono što odlučite da pečete bez papira za pečenje, a bojite se da će vam prionuti za kalup.
Što se tiče pečenja ovog kolača, sve zavisi od toga kako grije vaša rerna. Ja sam svoju ugrijala na najjače (250°). Prvih 10ak minuta sam pekla na toj temperaturi, zatim sam smanjila na 200°, pekla još 12 minuta, zatim smanjila na 150°, i tako ostavila još nekih 20ak minuta u rerni. Pitate se zašto ovako dugo? Moj kalup za pečenje kao što možete i vidjeti prema obliku kolača je zapravo dug i dubok. Potrebno je više vremena da se u ovoj vrsti kalupa kolač lijepo i lagano ispeče, da ne bude previše „mecav“ odnosno nepečen, a ni previše suh. Također čačkalicom možete provjeriti da li je pečeno ili ne. Ukoliko na čačkalici bude ostataka od kolača, nastavite još peći.
Što se tiče pečenja ovog kolača, sve zavisi od toga kako grije vaša rerna. Ja sam svoju ugrijala na najjače (250°). Prvih 10ak minuta sam pekla na toj temperaturi, zatim sam smanjila na 200°, pekla još 12 minuta, zatim smanjila na 150°, i tako ostavila još nekih 20ak minuta u rerni. Pitate se zašto ovako dugo? Moj kalup za pečenje kao što možete i vidjeti prema obliku kolača je zapravo dug i dubok. Potrebno je više vremena da se u ovoj vrsti kalupa kolač lijepo i lagano ispeče, da ne bude previše „mecav“ odnosno nepečen, a ni previše suh. Također čačkalicom možete provjeriti da li je pečeno ili ne. Ukoliko na čačkalici bude ostataka od kolača, nastavite još peći.
Kolač možete servirati kako želite, poslužiti sa još nečim što zadovoljava vaše ukuse.
PRIJATNO! 👌
Primjedbe
Objavi komentar