Kapri torta sa malinama
- 300 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl., najbolje onaj gotovi mljeveni keks, dodje 300 g)
- 50 g mljevenih badema (bony bademi)
- 1 kašika kakaa (bony kakao)
- 150 g maslaca (bony maslac)
- 2 kašike nutelle (ili nekog sličnog eurokrema)
- 100 ml mlijeka
Postupak:
Mljeveni keks i mljevene bademe spojiti sa šećerom u prahu i kakaom te izmiješati. U međuvremenu istopiti maslac. Suhoj smjesi dodati nutellu, maslac i mlijeko. Mlijeko dodavati postepeno dok ne dobijete ni previše mokru a ni suhu smjesu. Podloga će se fino utisnuti u kalup, tako da ne brinite što je keks i dalje u takvom stanju da se rasipa.
Koristiti kalup prečnika 24 ili 26cm. Kada podlogu fino rasporedite i utisnete u kalup, ostaviti je u frižider dok ne napravimo sljedeći sloj.
Sastojci za fil od maline (voćni žele):
- 300 g smrznutih malina
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode za maline
- 2 kašike gustina (20 g)
- 3 kašike vode za gustin
Postupak:
Maline spojiti sa šećerom i odom te staviti na vatru da prokuha. Kada je prokuhalo nakon 2-3 minute dodati razmućen gustin i miješati dok smjesa ne dobije željeni gustinu.
Toplo staviti preko podloge. Ohladiti!
Sastojci za vanilija kremu:
- 500 g mascarpone sira
- 3 kašike šećera u prahu (bony šećer u prahu)
- 1 vanilin šećer (može i burbon vanilija za ljepši miris)
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 kesica goveđe želatine (10 g)
Postupak:
Sir, šećer i vanilin šećer sjediniti. Nakon toga izmutiti slatko vrhnje ali ne do kraja odnosno ne u čvrsti šlag nego da bude malo tečno. Sve to opet spojiti sa sirom.
Želatinu pripremiti po uputstvu sa kesice. Nakon što je želatina nabubrila, rastopiti je i dodati u kremu.
Ovaj sloj ide dalje preko voćnog želea.
Sastojci za ganaž:
- 150ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Postupak:
Čokoladu rastopiti u zagrijanom vrhnju. Nakon što se rastopila, ostaviti malo da se ganaž "umlači" te preliti preko torte.
Tortu ohladiti najmanje dva sata, najbolje ostaviti preko noći.
Dekorisati Bony puslicama. ❤️
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar