Kapri torta sa malinama


Moram vam odmah na početku reći da je ovo kolač jako sličan čizkejku. Ono u čemu se razlikuje jeste redoslijed filova, ali i to da je na vrhu ove torte, umjesto preljeva od voća, ganaž krema. Što ne znači da nema voća u ovoj tortici. Jedan jako lijep spoj čokolade i malina što ovu tortu i čini ukusnom. 
U originalu idu jagode, međutim, ja sam se odlučila za zaleđene maline jer mi je to bilo u tom trenutku lakše. 

Obavezno se usudite napraviti je, a ja vam ispod ostavljam i video, ali i pisani recept. 

Sastojci za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa (petit, plazma i sl., najbolje onaj gotovi mljeveni keks, dodje 300 g)
  • 50 g mljevenih badema (bony bademi)
  • 1 kašika kakaa (bony kakao)
  • 150 g maslaca (bony maslac)
  • 2 kašike nutelle (ili nekog sličnog eurokrema)
  • 100 ml mlijeka

Postupak:

Mljeveni keks i mljevene bademe spojiti sa šećerom u prahu i kakaom te izmiješati. U međuvremenu istopiti maslac. Suhoj smjesi dodati nutellu, maslac i mlijeko. Mlijeko dodavati postepeno dok ne dobijete ni previše mokru a ni suhu smjesu. Podloga će se fino utisnuti u kalup, tako da ne brinite što je keks i dalje u takvom stanju da se rasipa.

Koristiti kalup prečnika 24 ili 26cm. Kada podlogu fino rasporedite i utisnete u kalup, ostaviti je u frižider dok ne napravimo sljedeći sloj.

Sastojci za fil od maline (voćni žele):

  • 300 g smrznutih malina
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode za maline
  • 2 kašike gustina (20 g)
  • 3 kašike vode za gustin

Postupak:

Maline spojiti sa šećerom i odom te staviti na vatru da prokuha. Kada je prokuhalo nakon 2-3 minute dodati razmućen gustin i miješati dok smjesa ne dobije željeni gustinu.

Toplo staviti preko podloge. Ohladiti!

Sastojci za vanilija kremu:

  • 500 g mascarpone sira
  • 3 kašike šećera u prahu (bony šećer u prahu)
  • 1 vanilin šećer (može i burbon vanilija za ljepši miris)
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 1 kesica goveđe želatine (10 g)

Postupak:

Sir, šećer i vanilin šećer sjediniti. Nakon toga izmutiti slatko vrhnje ali ne do kraja odnosno ne u čvrsti šlag nego da bude malo tečno. Sve to opet spojiti sa sirom. 

Želatinu pripremiti po uputstvu sa kesice. Nakon što je želatina nabubrila, rastopiti je i dodati u kremu.

Ovaj sloj ide dalje preko voćnog želea.

Sastojci za ganaž:

  • 150ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade za kuhanje

Postupak:

Čokoladu rastopiti u zagrijanom vrhnju. Nakon što se rastopila, ostaviti malo da se ganaž "umlači" te preliti preko torte.

Tortu ohladiti najmanje dva sata, najbolje ostaviti preko noći.

Dekorisati Bony puslicama. ❤️


PRIJATNO!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI