NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI
Iskreno, jedva sam čekala da sa vama podijelim svoj recept za definitvno najbolje trileće koje ćete probati. Zaista nije šala, svi koji su probali kada sam ja pravila, a i kada su probali sami napraviti po ovom receptu ostali su oduševljeni. Nije komplikovan za napraviti što je ustvari jedna od njegovih prednosti. Naravno da sam probala par recepata, dok nisam došla do onog koji je trebao da bude isti kao u omiljenoj slastičarni na Baščaršiji. Mislim da će oni koji su jeli iste znati o čemu pričam. Sada je došlo do toga da kada mi se jedu trileće ne moram u slastičarnu, nego jednostavno napravim sebi i uživam.😄🤗
Ono što je bitno kod ovog kolača, a što sam i sama zaključila jeste to da vam biskvit ne treba biti velik odnosno debel. U tom slučaju dobili ste "hljeb" koji koliko god da zalijete, nećete dovoljno natopiti jer će gornji dio kolača ostati suh, i onda to nisu prave trileće kao iz slastičarne. Biskvit treba narasti otprilike 3-3.5cm, što je sasvim dovoljno da kada upije svu zaljevu od mlijeka, ne ostane viška, a sav biskvit je ravnomjerno natopljen. To se desi naravno kada napravimo zaljeve tačno dovoljno i po mjeri, a ne previše tako da kolač pliva u mlijeku.
Znači ne treba ni da pliva u mlijeku jer tada se biskvit lomi i u tanjir kada se izvadi bude "poplava" 😆. Dakle, po meni su idealane trileće one koje upiju svo mlijeko, a budu sočne ravnomjerno na svakom dijelu, a pri tome dok ih vadite iz pleha ne lome se i zadržavaju svoj oblik.
Na ovom linku možete pogledati video zapis kako sam to ja pravila trileće:
Pa da pređemo na recept. Ovo su mjere isključivo za pleh veličine 33 sa 23 cm. Ili neku tepsiju sličnih dimenzija.
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja normalne veličine (ako su baš manja jaja, ona M veličine, stavite 6)
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 8 kašika brašna
- Pola praška za pecivo (nemojte cijeli stavljati i eksperimentisati)
Postupak:
Odvojiti bjelance od žumanaca. Bjelance umutiti u čvrst snijeg. Šećer dodavati postepeno dok mutite bjelnaca, kašiku po kašiku zatim na kraju vanilin šećer i sol. Kada su bjelanca dobro umućena, dodavati jedno po jedno žumance i fino sjediniti, zatim dodati brašno i prašak za pecivo i polahko umutiti da se lijepo sjedini.
Pleh-kalup-tepsiju dimenzija 33 sa 23 cm obložiti papirom za pečenje, zatim izliti smjesu i ravnomjerno je rasporediti. Rernu prethodno zagrijati na 250° i tako peći 15-ak minuta. Zatim smanjiti na 150° i tako ostaviti još 10-ak do 15 minuta. (Ako vam rerna grije jako na 250° i bojite se da će zagoriti, prvobitno je pecite i zagrijte rernu na 200°, pa onda smanjite).
- 500 ml mlijeka
- 800 ml slatkog vrhnja (vrhnje za šlag)
- 150 gr mlijeka u prahu (nemojte koristiti bjelilo za kafu, nego pravo mlijeko u prahu)
- 1 vanilin šećer (ja stavim još jedan pored običnog vanilin šećera, burbon vanilin šećer, dadne predivnu aromu)
Postupak:
500 ml mlijeka zagrijati (ne treba da prokuha) i u to nakon što se zagrije dodati mijeko u prahu i vanilin šećere i dobro izmješati da ne ostane grudvica, zatim u to dodati slatko vrhnje i sjediniti.
Kada je biskvit pečen, izvaditi ga iz tepsije i skinuti papir. Ne mora se skroz ohladiti, može biti i malo mlak pri stavljanju preljeva. Koru okrenuti na suprotnu stranu i izbockati čačkalicom (obavezno). Pola preljeva nasuti u tepsiju, zatim koru vratiti i zaliti ravnomjerno ostatkom preljeva. Ostaviti u frižider i dobro ohladiti.
Ono što dočara ovaj kolač jeste KARAMELA. Najbolja opcija je da kupite u prodavnici onaj iz kantice koji je namjenjen za trileće. Idealan je za ovo i taj koristim i sama. Otprilike za ovaj recept dovoljno je 350 do 400 gr. Nemojte pretjerivati da ne bude presladak.
Imate i opciju da sami napravite karamel, ali meni nije to to što se tiče okusa kada napravim domaći.
Poslužite hladno, ne zaboravite.
PRIJATNO! ❤️
Video kako sam to ja pravila trileće možete pogledati na ovom linku:
Moze li bez mlijecnih proizvoda, zbog intolerantnosti na laktozu?
OdgovoriIzbrišiMože, javi se mailom da ti proslijedim recept. 😜😜
OdgovoriIzbrišiPreukusno 🥰
OdgovoriIzbriši