Kolač sa šljivama i pudingom - preukusan

Kada dođe vrijeme za šljive i konzumiranje istih, kako u svježem obliku, tako i u kolačima, mojoj sreći nema kraja. Zaista volim svo sezonsko voće, ali šljive posebno jer od njih dobijamo i razne vrste džemova, slatka i slično. 
Kolač koji sam isprobala ovaj put je sličan popularnoj Mileramki, samo što je ovaj sa manje pudinga i sa dodatkom cimeta koji sve ove okuse predivno začini i dadne im divnu aromu.
Nije ga teško napraviti i ne iziskuje puno vremena, osim što se duže peče i malo duže mu treba da se ohladi, dok je priprema sasvim jednostavna i brza. Predivan je i zaista sve preporuke ukoliko imate šljive kod sebe. 

Što se tiče video verzije, možete je pogledati na mom Youtube kanalu Happy Mutvak
Pa da pređemo na recept!

Sastojci za prhko tijesto:
  • 1 jaje
  • 1 kašika pavlake
  • 100gr šećera
  • 80gr maslaca ili margarina
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 300-350gr brašna
Postupak:
Umutiti jaje, šećer i vanilin šećer. Nakon toga dodati maslac i pavlaku. Kada se malo sjedini u to dodati brašno, i prašaka za pecivo. Brašno dodavati postepeno, prvo 300gr i ukoliko tijesto ne bude dovoljno mehko odnosno tvrdo za razvaljati, dodati još brašna. Tijesto treba da se odvoji od zdjele kada se ukuha, ne smije biti ni premehko a ni pretvrdo. Ostaviti u frižideru 20-ak minuta dok pripremimo kremu. Kako tijesto treba da izgleda možete pogledati na videu koji sam pripremila na Youtube kanalu. Kliknite OVDJE.
Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. Jedan dio razvaljati na papiru za pečenje, otprilike nekih pola cm debljine. Kalup prečnika 28cm prethodno premazati margarinom i posuti brašnom podjednako sa svih strana. Kako bi tijeto bilo lakše prebaciti u kalup, prethodno izrezati papir za pečenje u obliku kalupa i na njemu razvaljati tijesto. Tijesto lagano prebaciti u kalup, i malo uz rubove dignuti tijesto, otprilike 2,5-3cm. 

Ovo prhko tijesto mi je jedno od omiljenih za ovakvu vrstu kolača. Zaista omekša i bude predivno kada kolač odstoji preko noći. 

Sastojci za kremu:
  • 1 puding od vanilije
  • 100gr šećera
  • 400ml mlijeka
  • 200gr pavlake (20% mm)
Priprema:
Standardno skuhati puding sa mlijekom. U vruć puding dodati pavlaku i dobro sjediniti. 

Kada smo to odradili, kremu prebaciti u kalup sa tijestom. 
Preko kreme redati šljive koje smo prethodno oprali i prepolovili. Šljive redati u krug, kožica od šljiva treba biti okrenuta ka dolje.

Potrebno je još:
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika cimeta
Šljive posuti sa šećerom i cimetom.
Ostatak tijesta, koji smo na početku podijelili, razvaljati, ili po želji, i staviti preko šljiva. Ja sam to radila tako što sam tijesto razvaljala i kalupima za keksiće pravila srcad i redala preko šljiva.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°, 45-50 minuta. Zadnjih 10 minuta možete smanjiti na 150°. 
Tortu je najbolje ohladiti preko noći. Ostaviti je u frižider nakon što se prvo ohladi na sobnoj temperaturi. 
Uživajte u predivnom okusu i premekanom prhkom tijestu, sa spojem šljiva i cimeta. Predivno. 😍😍🥰🥰

PRIJATNO! 🥰

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI