Tart sa malinama i bijelom čokoladom

Kada imate razne vrste kalupa u svojoj kuhinji, ideja za kolače vam nikada neće nedostajati. 😁🤣 
Ja sam se ovaj put odlučila za tart sa malinama i bijelom čokoladom. Jedina stvar koju bih promijenila sljedeći put je upravo kalup. Uzela bih neki dublji i bez udubljenog ruba. Dakle neki koji je potpuno ravan. No, nema veze, i ovaj je na kraju izašao baš kako volim, makar po ukusu. 👌 

Recept ide ispod, a vi zasučite rukave i znate šta vam je činiti. 🤷‍♀️😁

Sastojci za podlogu:
  • 250g brašna
  • 50g šećera
  • 80g maslaca ili margarina (sobne temperature ili malo omekšan u mikrovalnoj)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1 ravna kašika pavlake (može i bez ali ja volim)
  • 1 mala kašikica praška za pecivo
Postupak:
Jaje, omekšali margarin ili maslac, šećer, vanilin šećer i pavlaku, pomiješati u jednu posudu i ručno sjediniti uz pomoć mutilice. Zatim dodavati brašno postepeno i miješati kako vam je najlakše. Dodati i prašak za pecivo. Meni je bilo dovoljno 250g brašna na ovu količinu "mokrih" sastojaka, ako bude potrebno još, vi dodajte. Bitno je da se smjesa ne lijepi za ruke.

Smjesu ostaviti 10ak minuta u frižideru. Nakon toga pripremiti kalup. Namazati ga maslacem i posuti brašnom. Ukoliko je kalup koji se može otvoriti i iz kojeg je lahko izvaditi podlogu nakon pečenja, ovo ne morate raditi. 

Tijesto razvaljati dovoljno da možete oblikovati čitav kalup. Najlakše je oblikovati na providnoj foliji koju stavite ispod i preko tijesta, ili na masnom papiru za pečenje. Možda vam ostane malo tijesta nakon što ga stavite u kalup, ali to tako mora. (Napravite keksiće od ostatka 😁😁)
Kada lijepo smjestite tijesto, malo ga izbockajte viljuškom, zatim pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°, 20-25 minuta. Kada vidite da tijesto dobija boju, temperaturu možete smanjiti na 150°.

Kalup je prečnika 30cm i ovo su mjere za njeg!

Kada je pečeno, ostaviti da se ohladi. U međuvremenu pripremiti ostale kreme.
Potrebni sastojci za kremu sa malinama:
  • 250g zamrznutih malina
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike vode
  • 2 kašike gustina
  • 2 kašike vode (za razmutiti gustin)
Postupak:
Maline, šećer, vanilin šećer i vodu pustiti da zakuha na laganoj vatri. Nakon što je prokuhalo dodati razmućeni gustin i fino sve sjediniti. Ostaviti da se ohladi i nakon toga staviti preko podloge od tijesta.
Potrebni sastojci za bijelu kremu:
  • 300g abc sira (ili nekog drugog krem sira)
  • 200g bijele čokolade (koristila sam milka bijelu čokoladu)
  • 200ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 kesice limun šećera (može ako volite, ja baš volim ovu kombinaciju, mislim da bi se i vama svidjela)
Postupak:
100ml vrhnja za šlag zagrijati do kuhanja (dakle ne smije da prokuha) i u to dodati 200g čokolade i miješati da se čokolada fino rastopi. Ostaviti da se malo prohladi, a u međuvremenu umutiti sir i preostalih 100ml vrhnja za šlag. Sir umutiti i vrhnje onako tečno dodavati u sir. Nakon toga dodati i limun šećer. Kada se čokolada malo prohladila dodati je u sir i sve fino sjediniti.

Ovaj fil ide preko malina. Rasporediti jednako, bitno je da se krema od malina fino prohladila kako bi bijela krema lijepo "sjela" preko.

Ukrasiti po želji. 🤗
PRIJATNO! 🤗

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI