Lahmadžun na moj način


Kada su me pozvali da učestvujem ponovo u Hoše školi kuhanja, prvo što sam pomislila kako se odlučiti šta kuhati. Iskreno, nekako u svemu tome najteže je odlučiti se šta će to biti da kuham, da je jednostavno, ukusno i da ne zahtijeva previše vremena i zahmeta oko sebe.

Prisjetila sam se recepta za Lahmadžun koji sam dobila, i koji sam pravila na svoj način. Inače, lahmadžun je tursko jelo koje je još poznato po nazivu "turska pizza", pa sam ja taj naziv malo iskoristila i napravila male pizze od mljevenog mesa.

Kako sam to pravila u video verziji, možete pogledati tu:

Pisani recept ide ispod, pa ako vam je lakše tako, slobodno se okoristite. Vrijeme je mjeseca ramazana pa je svakako ovo i super ideja za jedan od iftara.

Recept za otprilike 4-5 većih porcija, ili manjih 8 komada lahmadžuna!

Potrebni sastojci za tijesto:
  • 500 g brašna (5 šolja)
  • 1,5 šolja mlakog mlijeka (otprilike)
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašikice soli
  • 1 supena kašika germe (suha germa)
Postupak:

Klasično zakuhati tijesto, malo mekše slobodno, jer poslije svakako dodajemo brašno dok ga budemo razvijali. Ostaviti 45 minuta najmanje da se digne, ukoliko imate još vremena to može biti i do 2 sata.

Potrebni sastojci za nadjev od mljevenog mesa:

  • 500g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka (srednja veličina)
  • 1 svježa crvena paprika
  • 2 svježe žute ili zelene paprike
  • 2 paradajza izblendati (srednja veličina)
  • 1 kašika koncentrata od paradajza (onaj u tubi)
  • 150 ml paradajz sosa (onaj iz tetrapaka, passata)
  • svježi peršun
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • sol
  • maslinovo ili obično ulje
  • 2 kašikice mljevene crvene paprike (bony paprika)
  • 1 kašikica bibera (bony biber)
  • 2 kašikice mješavine začina (bony začin)
  • još začina po želji (može ljuto ko voli) 
  • po želji pred kraj pečenja dodati sir trapist (bony sir)

Postupak:

U dubljoj tavi zagrijati ulje. Prethodno pripremiti povrće, luk, paprike, bijeli luk, sitno isjeckati, baš sitno, može i u blender jedno po jedno blendati ali paziti da se ne stvori kaša. 

Propržiti na ulju sve to dok se ne dobije neka kristalna boja luka otprilike, zatim dodati meso, i njega naravno prodinstati dok ne pusti i ponovo ne upije sve svoje sokove. Nakon toga dodati svježi izblendani paradajz, kašiku paradajz koncentrata, i passatu. Passate možete dodati koliko volite, ne mora biti striktno 150ml.

Kada se sve to sjedinilo začiniti, obavezno sol i crvena paprika. Biber svakako dodati jer on nije previše ljut. Ako ste ljubitelj i imate neku ljutu papriku slobodno dodajte koliko volite. Pustite mašti na volju.

Dalji postupak:

Tijesto podijeliti na jednake dijelove, odnosno u loptice, manje, veće, kako već volite. Meni je puno ljepše na manje. Bitno je da tijesto razvaljate tanko kako ne bi bilo previše debelo kada se ispeče.

Svako razvaljano tijesto punite sa nadjevom, preko možete dodati peršuna, sira trapista (bony sir) ili ne morate ništa što je u suštini prema originalnom receptu. 

Peći 15-ak minuta u zagrijanoj rerni na 250°.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI