PLJESKAVICE ZA HAMBURGER

Do sada nisam srela nikoga ko ne voli pojesti dobar hamburger. Mislim da većina nas voli ovo brzo jelo. Ne baš zdravo, ali ko može odoljeti bar ponekad jednom brzom jelu?! 🙈Još više ćete ga zavoljeti kada ga pokušate napraviti kod kuće, garantujem vam. Uvijek sam zamišljala kako ću sebi napraviti dobar hamburger sa puno više mesa, jer u fast food-ovima mi nekako nije bilo dovoljno pljeskavice koliko sam željela. Ne znam da li i vi imate taj osjećaj.. 😂

Odlučila sam da napravim, ali naravno po nekom svom instinktu, taj hamburger koji sam zamišljala. Iz prvog puta shvatila sam da za jednu finu, sočnu i ukusnu pljeskavicu, nije potrebno puno uloženog truda ali ni puno sastojaka. Meso, malo luka, sol, biber, dobro zagrijana tava i eto ga. Naravno da možete koristiti još neke začine koje volite. Ovaj put ja sam koristila začin za ćevape i pljeskavice koji sam kupila, čisto da probam i vidim da li će puno promijeniti ukus. Dalo je pljeskavici jako lijepu notu i vjerujem da ću opet nekad koristiti neki sličan začin.

U sljedećem receptu napisane su mjere za dvije malo veće porcije, vi možete iste uduplati da biste dobili više pljeskavica, ili čak smanjiti ako vam treba manje.

Sve što sam koristila su sljedeći sastojci:
  • Oko 350 do 400 gr mljevenog mesa
  • Jedna mala glavica luka (skroz sitno nasjeckana, ili narendana na najsitniju stranu rende, ali baš baš sitno)
  • Jedno čehno bijelog luka sitno nasjeckano (može, a i ne mora)
  • Jedna ipo kašikica soli i jedna kašikica vegete
  • Biber - slobodno više bibera (najbolje je biber u zrnu samljeti, on najljepše daje aromu, ovaj dio sa biberom nemojte preskakati, jer je biber najbitniji začin u pljeskavici)
  • Začin za ćevape i pljeskavice (može, a i ne mora)
  • 1-2 kašike mineralne vode (može a i ne mora)
Postupak:
Sve sastojke koje sam navela dobro sjediniti rukom. Nakon što smo dobro sjedinili meso možemo ostaviti 10-15 minuta da odstoji. Kada je odstojalo možemo ga oblikovati. Na ruke kanemo par kapi ulja i oblikujemo prvo loptice od mesa, zatim na neku površinu pljeskavicu spljoštite. To možete uraditi isto rukom, ili nekim valjkom tako što prethodno stavite foliju preko mesa. Pljeskavica ne bi trebala biti previše debela jer će se tokom pečenja još više skupiti, a ni previše tanka jer onda neće biti sočna. Dakle, nađite neku sredinu.

Savjet - Pljeskavice također možete pripremiti dan ranije sa začinima, sol i biber i ostalo ako koristite, i ostavite preko noći u frižideru, ili ranije ujutru spremite, kako bi meso primilo sve arome. Kada želite da ih pečete, samo u smjesu dodate luk i meso je spremno za pečenje.
Pecite u grill tavi, ili nekoj drugoj tavi na koju meso neće prijanjati dok se peče. Naravno da vaša opcija može biti i roštilj, ukoliko spremate isti. Na tavu stavite malo ulja, ne treba previše jer će meso pustiti svoju masnoću. Pustite da se tava dobro zagrije, pa onda stavite pljeskavice na nju. Ne dirajte ih dok se peku, pogotovo ne viljuškom, i ne okrećite ih prečesto, jer će izgubiti svoju sočnost. Kada vidite da je pečena po samom rubu, onda je okrenite i pustite da se ispeče i sa te strane. Otprilike je dovoljno po 4-5 minuta pečenja sa obje strane dok ne poprime tamnu boju, vidjet ćete sami kada budu gotove.

Kako poslužiti?
Pljeskavice možete poslužiti na razne načine, uz neke priloge kao što je pomfrit, razno povrće sa grilla i slično, a možete ih također prije pečenja puniti sirom ili nečim drugim. Možete kao ja praviti hamburgere, što je meni jedan od omiljenih načina. Pripremite povrće koje želite kao pilog. Ja sam koristila paradajz, krastavice, luk i salatu. Naravno da sam napravila svoj dresing/umak. U umak sam stavila 2-3 kašike pavlake, 1 kašiku majoneze (pavlaka uvijek treba da preovlada, majonezu stavljam čisto radi arome, ko ne voli ne mora) i malo vrhnja za kuhanje. U sve to dodam soli, i raznih začina koje volim, kao što je čili, neki začin sa paprikom koji sam imala, začin za grill i slično. Za hamburger možete koristiti pecivo namjenjeno za njeg, možete kupiti ili napraviti svoje (uskoro recept i za pecivo za hamburgere i sendviče) ili jednostavno koristite manje somune kao što sam to ja uradila ovaj put.

Slike ispod će vam same ispričati priču kako je to zapravo izgledalo. Žao mi je što vam slike ne mogu prenijeti makar miris.
I da, ne zaboravite Coca-Colu, i to Zero! 😜

PRIJATNO! 🙈

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI