PREUKUSAN DESERT IZ ČAŠE

Već duže vrijeme razmišljam o nekom desertu iz čaše i napokon sam izdvojila malo vremena da ga napravim. Ideje sam naravno potražila na internetu, ali sam u suštini improvizovala od onoga što sam imala.

Mislim da su deserti iz čaše veoma zahvalni za napraviti, brzi su a i nije potrebno previše vremena da se hlade. Dovoljno je 2-3 sata prije nego vam gosti dođu da ga napravite, i naravno svi će biti oduševljeni.

Na ovom linku možete pogledati video zapis kako sam to ja pravila ovaj desert i obavezno se pretplatite na kanal da biste upratili još videa u budućnosti: https://www.youtube.com/watch?v=RS9leRXYoRM&t=17s

Sve što vam je potrebno su sljedeći sastojci ⬇️

Za kremu:
  • 2 pudinga po izboru (najbolje neki voćni, ili vanilija, ja sam koristila puding od kajsije, iskreno nisam odavno ljepši puding probala, dođu u njemu komadići kajsije)
  • 400 ml mlijeka (ukoliko su pudinzi po 40 gr u jednom pakovanju, a  ukoliko ima više grama, stavite 500 ml mlijeka)
  • 150-200 gr šećera (zavisi koliko volite slatko)
  • Jedan vanilin šećer
  • 100 gr abc sira (ili nekog drugog krem sira)
  • 2 kašike pavlake
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
Postupak:
Skuhati puding sa mlijekom i šećerom te ga ohladiti. Posebno umutiti sir i pavlaku sa vanilin šećerom, također i slatko vrhnje izmutiti i spojiti sve to sa ohlađenim pudingom.

Podloga:
  • 200 gr mljevenog keksa
  • 2-3 kašike sitnih zobenih pahuljica (i njih ako nemate, možete samo povećati količinu keksa)
  • 2-3 kašike granole (može, a i ne mora, meni je ljepše kada ima nešto hrskavo) ili nekih isjeckanih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci i sl.)
  • Jedna kašika šećera u prahu (može, a i ne mora, ako volite slađe dodajte)
  • 150 gr maslaca
Postupak:
Maslac otopiti u nekoj većoj tavi, kada se otopio na to dodati prethodno spojene sve ostale sastojke i miješati konstantno na tavi 2-3 minute. Temperaturu smanjite da vam slučajno ne zagori. Ostaviti da se ohladi, možete presuti u drugu posudu da taj proces bude malo brži i promiješate par puta u toku hlađenja.

Preljev:
  • 200-300 gr bobičastog voća po želji
  • 2-3 kašike šećera
Postupak:
Na laganoj vatri prokuhati malo voće sa šećerom. Ne treba mu dugo, čisto da se šećer rastopi, nekih 5 minuta. Zatim prohladiti.

Serviranje
Servirati po želji. Ja sam to radila tako što sam prvo stavila 2 kašike podloge, zatim na to kremu, pa još malo podloge, pa kremu i na vrhu preljev. Od ove količine mi je izašlo 6 srednjih porcija, ili čak možda i većih. 😂 Tako da, otprilike ćete moći procijeniti sami koliko porcija ćete uspjeti napraviti.

PRIJATNO! ❤️

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI