PREUKUSAN DESERT IZ ČAŠE
Već duže vrijeme razmišljam o nekom desertu iz čaše i napokon sam izdvojila malo vremena da ga napravim. Ideje sam naravno potražila na internetu, ali sam u suštini improvizovala od onoga što sam imala.
Mislim da su deserti iz čaše veoma zahvalni za napraviti, brzi su a i nije potrebno previše vremena da se hlade. Dovoljno je 2-3 sata prije nego vam gosti dođu da ga napravite, i naravno svi će biti oduševljeni.
Na ovom linku možete pogledati video zapis kako sam to ja pravila ovaj desert i obavezno se pretplatite na kanal da biste upratili još videa u
budućnosti: https://www.youtube.com/watch?v=RS9leRXYoRM&t=17s
Sve što vam je potrebno su sljedeći sastojci ⬇️
Za kremu:
- 2 pudinga po izboru (najbolje neki voćni, ili vanilija, ja sam koristila puding od kajsije, iskreno nisam odavno ljepši puding probala, dođu u njemu komadići kajsije)
- 400 ml mlijeka (ukoliko su pudinzi po 40 gr u jednom pakovanju, a ukoliko ima više grama, stavite 500 ml mlijeka)
- 150-200 gr šećera (zavisi koliko volite slatko)
- Jedan vanilin šećer
- 100 gr abc sira (ili nekog drugog krem sira)
- 2 kašike pavlake
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
Postupak:
Skuhati puding sa mlijekom i šećerom te ga ohladiti. Posebno umutiti sir i pavlaku sa vanilin šećerom, također i slatko vrhnje izmutiti i spojiti sve to sa ohlađenim pudingom.
Podloga:
- 200 gr mljevenog keksa
- 2-3 kašike sitnih zobenih pahuljica (i njih ako nemate, možete samo povećati količinu keksa)
- 2-3 kašike granole (može, a i ne mora, meni je ljepše kada ima nešto hrskavo) ili nekih isjeckanih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci i sl.)
- Jedna kašika šećera u prahu (može, a i ne mora, ako volite slađe dodajte)
- 150 gr maslaca
Postupak:
Maslac otopiti u nekoj većoj tavi, kada se otopio na to dodati prethodno spojene sve ostale sastojke i miješati konstantno na tavi 2-3 minute. Temperaturu smanjite da vam slučajno ne zagori. Ostaviti da se ohladi, možete presuti u drugu posudu da taj proces bude malo brži i promiješate par puta u toku hlađenja.
Preljev:
- 200-300 gr bobičastog voća po želji
- 2-3 kašike šećera
Postupak:
Na laganoj vatri prokuhati malo voće sa šećerom. Ne treba mu dugo, čisto da se šećer rastopi, nekih 5 minuta. Zatim prohladiti.
Serviranje
Servirati po želji. Ja sam to radila tako što sam prvo stavila 2 kašike podloge, zatim na to kremu, pa još malo podloge, pa kremu i na vrhu preljev. Od ove količine mi je izašlo 6 srednjih porcija, ili čak možda i većih. 😂 Tako da, otprilike ćete moći procijeniti sami koliko porcija ćete uspjeti napraviti.
Primjedbe
Objavi komentar