BRZ I LAGAN KOLAČ SA KEKSOM
Znate ono kada u kasne sate odlučite da se "uvalite" u kuhinju, pa birate da napravite kolač od onoga što imate? Ja znam jer nije mi prvi put bilo kada sam odlučila da napravim ovaj brzinski kolač. Imam te neke svoje idealne kreme za torte i kolače koje su mi među favoritima. Znam ih napamet pa mogu uvijek nešto sa njima eksperimentisati, dodavati neke okuse, oduzimati ako treba i slično. Naravno i uvijek ih iskoristiti kada zatrebaju u ovakvim situacijama. 😁
Nedavno sam u prodavnici naišla na petit keks punjen čokoladom. Odmah sam ga zamislila u ulozi u nekom brzom kolaču. Tako i bi. Na kraju me izgled podsjetio na milka tortu, jer je keks sa čokoladom ostavio jako lijep presjek kada se kolač reže. Ostavljam vam recept da probate ovaj predobar lagani i kremasti kolač. 😍
Ovdje možete pogledati i video zapis ovog recepta: https://youtu.be/aZKj5Elfk8U
Sastojci za kremu:
- 2 pudinga od vanilije
- 500ml mlijeka
- 150 g šećera
- 1 mliječna čokolada
- 2-3 reda tamne čokolade
- 1 šlag krema od čokolade
- 200ml vrhnja za šlag
- Malo maslaca ili margarina
Druga krema:
- 200ml vrhnja za šlag
Podloga:
- Keks punjen čokoladom (oko 2 pakovanja, meni je trebalo jedno ipo)
- Mlijeko za natapanje keksa
Postupak:
Skuhati puding sa šećerom i mlijekom. Kada se skuha, u vruć puding dodati mliječnu i tamnu čokoladu i malo margarina ili maslaca. Dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati šlag kremu od čokolade direktno iz kesice i 200ml umućenog vrhnja za šlag. Sve sjediniti.
Još 200ml vrhnja izmutiti i koristiti kao drugu kremu.
U pleh početi prvo sa redanjem keksa, pa krema od čokolade, zatim šlag, i tako do kraja dok ne potrošite sve sastojke. Na kraj ide keks, i preko njega ukrasite šlag kremom od čokolade. I to je to. Ostavite na hlađenje da bi keks omekšao i da bi se sve sjedinilo. 😍
PRIJATNO! 💗
Primjedbe
Objavi komentar