KREMASTI NEW YORK CHEESECAKE
Znam da mnogi nisu ljubitelji sira u kolačima. Iskreno, kako u prodavnicama možemo naći one kremaste i neutralne sireve namjenjene baš za pravljenje poslastica, mislim da bi nam taj okus svima trebao biti veoma blizak. Ili ja to možda gledam samo iz svoje perspektive. 😜
Ova torta mi je definitivno osvojila srce. Brzo se pravi što svi jako volimo. Ali, ima samo dvije mane. Prva je ta, što jedva dočekamo da se dobro ohladi u frižideru, a druga ta što se brzo pojede. 🙈 Pa sad, ovo drugo možda i nije mana, jer se vraćamo na ono da se ova torta brzo napravi pa je sreća da je možemo opet ponoviti. I tako u krug. 😂😜
Pišem vam recept i nadam se da će vam se dopasti prilikom isprobavanja istog. Baš kao što je meni.
Također vam u prilogu ostavljam link za video verziju. Sve sam detaljno snimila, pa naravno pogledajte i pišite utiske. https://youtu.be/RSaZyzPN400
Sastojci za podlogu:
- 200 gr mljevenog keksa
- 25 gr mljevenog smeđeg šećera u prahu (može i bijeli, ali sa smeđim keks odnosno podloga još više dobije na boji, možete obični smeđi šećer u kristalu izblendati u blenderu kao što sam ja)
- Malo vanilin šećera
- Malo soli (na vrh kašikice)
- 100 gr otopljenog maslaca
Postupak:
Spojiti sve sastojke, zatim smjesu istresti u kalup veličine 26 ili 28cm (ja sam koristila 28cm). U kalup prethodno staviti papir za pečenje na dno. Ravnomjerno rasporediti keks i dobro utisnuti rukom ili nekim ravnim predmetom. Ostaviti u frižider da se hladi, što duže to bolje. U međuvremenu napraviti kremu.
Sastojci za kremu:
- 600 gr krem sira (nešto poput maskarpone ili abc sira, ja sam kombinovala oboje)
- 150-200 gr smeđeg šećera u prahu (stavite šećera onoliko koliko volite da je slatko)
- 300 gr kisele pavlake (najbolje koristiti mileram sa 30% mm jer je tako najukusnije)
- 3 jaja
- Burbon vanilija ili obična vanilija
- 2 ipo kašike prosijanog glatkog brašna (kašike neka budu pune)
Postupak:
Sir, kiselu pavlaku i šećere spojiti i sjediniti, zatim uz konstantno mućenje dodavati jedno po jedno jaje. Na kraju dodati brašno i dobro sjediniti da ne ostane grudvica. Na dobro ohlađenu podlogu preliti kremu. Staviti da se peče na prethodno zagrijanu rernu na 180°, otprilike 45 minuta, zatim isključiti rernu i ostaviti tako tortu još 10-ak minuta u pećnici. Izvaditi je i dobro ohladiti. Prvo ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi zatim preko noći u frižideru. Torta dok se peče potrebno ju je pratiti da se ne bi prepekla, gotova je kada su joj rubovi zlatni, a sredina torte još uvijek ima takvu teksturu da se malo pomijera dok diramo kalup.
Torta je divna i kremasta kada se jede. Čak me na trenutke podsjeća na neki sladoled nakon što sam dodala preljev od šumskog voća. 😋
Idealano je uz bosansku kahvu. 😍
PRIJATNO! 😍
Primjedbe
Objavi komentar