NAJMEKŠE KIFLICE KOJE ĆETE PROBATI

Iskrena da budem, odavno nisam pravila kiflice. Pravi razlog leži u tome da me zaista nije išlo sa njima. 😁 Nikako nisam mogla da utrefim recept po nekom ćejfu, da budu ukusne, mekane i pri tome fine na izgled. Nakon više pokušaja odustala sam da ih pravim. Ali naravno, nisam odustala od ostalih peciva. Mislim da sam se kroz isprobavanje svih tih recepata ispraksala i shvatila neke cake vezane za tijesta općenito. U tome i jeste "fazon". Kao i u svemu iskustvo je ipak najbitnije.

Odlučih se da ponovo probam, i nisam se pokajala. Na kraju su ispale puno bolje nego sam i očekivala. Nije teško za napraviti, a potrebne su vam samo osnovne namirnice koje svi imamo u kuhinji. Mogu se praviti u više verzija, slane, slatke i slično. Ja sam se ovaj put odlučila za slanu verziju sa sirom i pavlakom. Vjerujem da svi vole tu kombinaciju koja osvaja naša nepca. 😍😍

Ostavljam vam recept i nadam se da će se i vama svidjeti koliko i meni! Video verziju također obavezno pogledajte, jer na njoj je detaljniji prikaz cijelog postupka. Kliknite ovdje.
 
Sastojci za tijesto:
  • 900gr brašna
  • 400ml mlakog mlijeka
  • Kašikica soli
  • 180ml ulja
  • Supena kašika šećera
  • Supena kašika germe
  • Dva jaja
Sastojci za nadjev:
  • Svježi sir (količina po želji)
  • Pavlaka (količina po želji)
  • Sol (po ukusu)
Priprema:
U jednu veću posudu izliti 200ml mlijeka (pola od 400), dodati šećer i germu i ostaviti 10ak minuta da se germa aktivira. Nakon toga, dodati ostatak mlijeka, dva bjelanca (žumanca odvojiti i ostaviti za premazivanje kiflica) i ulje. Sjediniti sve i onda postepeno dodavati brašno. Prvo dodati 400gr brašna i sol. Zatim to izmutiti, i onda dodavati još 400gr postepeno i miješati rukom kako bi se sve fino sjedinilo. Tijesto treba biti mekano kako bi nam i kiflice na kraju bile fine i mekane. Iz tog razoga dodajemo brašno postepeno kako ne bismo pretjerali i tijesto zakuhali pretvrdo. Ostatak brašna (oko 100 grama) ostaviti za kraj kada budemo razvijali kiflice. Tijesto ostaviti da se odmori 2 sata. Poželjno je i duže, kao i to da se u međuvremenu tijesto jednom premijesi i ponovo ostavi da naraste. 😁

Kada je tijesto spremno za razvijanje, prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu. Ja sam ga podijelila prvo na 4 jednaka dijela. Zatim sam svaki od tih dijelova još jednom prepolovila i napravila 8 jednakih "lopti". Ostavila sam tijesto još malo da odmori, i zatim sam razvijala. U međuvremenu dok je tijesto opet odmaralo, napravila sam nadjev, samo sam spojila sir, pavlaku i sol i dobro sjedinila.  Svaku "loptu" sam još jednom podijelila na 4 dijela i od svakog tog dijela razvijala kiflicu pojedinačno. Svaku kiflicu sam na gornjim krajevima rezala. Na kraju sa ih premazala žumancima koji su nam ostali i posula susamom. Kiflice sam pekla u prethodno zagrijanoj rerni na 250°, otprilike 15-20 minuta, sve zavisi koliko jako vam grije rerna. Sami procijenite kada su gotove. Postupak i sve detaljnije možete pogledati na videu:


Vi možete razvijati kako je vama najlakše. Ja sam to radila na ovaj način i puno su mi ljepše nego klasično razvijanje i rezanje.

Jako su lijepe i mekane, i sigurno će mi ovo postati omiljeni recept za kiflice koji ću koristiti uvijek.

PRIJATNO! 🙈😍

Obavezno pogledajte i video verziju:


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI