TIKVIZZA - Pizza sa tikvicama - preukusna
Jedna od stvari koja nas asocira na ljeto jesu svi plodovi koje nam daju naše bašče. Od voća do povrća, raznorazni sezonski domaći vitamini i minerali. Najljepše je ono kada uzgojimo sami svoje. Ali nije na odmet i kupiti nešto svježe na pijaci ukoliko nismo bili u mogućnosti zasijati i ubirati svoje plodove. Jedna od povrćki koja spada u sezonske jeste i tikvica. Bogata je raznim nutritijentima, te se koristi u raznim jelima.
Kako nam često ponestaje ideja za jelo sa njom, donosim vam super recept za pizzu sa tikvicama. Jaaako ukusna, vidjet ćete ako probate da ju napravite. Vraćat ćete joj se iznova jer je zaista fenomenalna. Spoj paradajz sosa koji sami napravite sa tikvicom i sirom ostavlja bez daha.
U nastavku vam ostavljam pisani recept, a vi možete pogledati naravno i video na Youtube kanalu koji sam spremila ovdje
Sastojci za tijesto:
- 250-300 gr brašna
- Pola supene kašike germe
- Kašikica soli
- Kašikica šećera
- 250 ml mlake vode
- 2 kašike ulja
Postupak:
Standardno zamijesiti tijesto. spojiti prvo suhe sastojke pa mokre. Ukoliko tijesto bude baš previše mekano, dodajte još malo brašna. Ovako ja pravim tijesto za pizze inače, nije vam potrebno zaista ništa više od sastojaka. Ono što sam shvatila jeste to da je najbolje tijesto za pizzu ono koje se zakuha malo mekše i ono koje se pusti da odmori dovoljno dugo. Kada se ispeče bude predivno.
Sastojci za sos:
- 1 glavica luka
- 1 čehno bijelog luka (po želji)
- 2 srednja paradajza (zrela)
- 100 ml paradajz sosa
- Sol i ostali začini (ja dodam začine za pizzu, malo mješavine suhog začina, bijeli luk u prahu)
Postupak:
Luk isitniti, također i bijeli luk. Proprižiti u malo ulja na laganoj temperaturi dok luk ne dobije onu staklastu boju. Zatim paradajz isitniti na male kockice te dodati u luk. U to dodati još i paradajz sos te začine i ostaviti par minuta na laganoj temperaturi da se kuha.
Pripremiti još:
2-3 manje tikvice narendati i malo posoliti te tako ostaviti da iz nje izađu sokovi. Kada završi taj proces, rukom dobro ocijediti i ostaviti sa strane.
Potrebno je još:
Sir za pizze (ja koristim edamer)
Pakovanje pilećih prsa
Kada je tijesto nadošlo, pripremiti ga za razvijanje i filovanje. Prvo na tijesto staviti sos od paradajza, zatim pileća prsa i preko njih narendane tikvice. Staviti prethodno na papir za pečenje i peći na prethodno dobro zagrijanoj rerni na 250°, 20ak minuta. Paziti da se ne prepeče, ali nemojte ni da vam ostane blijeda. Pred kraj pečenja dodati narendani sir i vratiti u rernu čisto da se sir otopi.
Vjerujte da ovom okusu nećete moći odoljeti, ići će komad za komadom. 😁😁
Pogledajte video za ovaj recept na mom kanalu:
Primjedbe
Objavi komentar