Čokoladni cheesecake 🥧🍫

Ovo je zapravo trebao da bude jedan sasvim obični Nutella čizkejk, međutim, u međuvremenu sam shvatila da nemam dovoljno Nutelle, pa sam iskoristila priliku da u kremu ubacim još dodatno svoja 2 omiljena krem namaza, Pranuti i Mazu sa 20% lješnjaka. Nije li na kraju ishod mogao biti još ljepši? 👌🤷😍 Baš zbog toga, mogao bi dobiti i naziv NUTELLA/PRANUTI/MAZA ČIZKEJK! 😂😂

Pa da pređemo na recept, iako većina otprilike cheesecake rade na sličan način, ili nekako uvijek su mjere "od oka", u zavisnosti od veličine kalupa. Moj kalup je bio 28cm, jer sam željela nižu tortu da bih rezala veće komade!


Sastojci za podlogu:
  • 200g oreo mljevenog keksa
  • 100g običnog mljevenog keksa
  • 150g rastopljenog putera
  • Malo mlijeka
Napomena: ja sam koristila još dodatnih 100g običnog keksa jer sam vidjela da neću imati dovoljno orea za kalup u koji sam imala namjeru koristiti ovu podlogu. Dakle, vi možete da ne kombinujete, nego stavite sve oreo keks. Bitno je da je ova količina od 300g keksa dovoljna za kalup od 28cm.

Postupak
Spojite sastojke, mlijeko dodajte po potrebi, onoliko koliko volite da vam je keks u podlozi suh/mokar. Prebacite u kalup, fino utisnite i ostavite u frižider da se hladi dok ne napravite kremu.
Sastojci za kremu:
  • 500g maskarpone sira (ili nekog drugog krem sira po vašoj volji)
  • 300g krem namaza (ja sam kombinovala Nutellu, Pranuti i Mazu)
  • 500ml vrhnja za šlag
  • 1 kesica želatine
  • 4 kašike vode
Postupak
Spojiti krem namaz i sir, umutiti da se dobije jedna kompaktna smjesa. Zatim umutiti vrhnje za šlag, ali ne da bude gusto umućeno, nego ostavite da bude i dalje u tečnom stanju, prekinite mutiti kada vidite da će se stvoriti pravi šlag. Možete primjetiti na slikama ispod.
Zatim spojiti kreme. 
U međuvremenu napraviti želatinu. Kesicu želatine istresti u neku šerpicu u kojoj ćete je kasnije moći rastopiti. Dakle, dodati 4 kašike vode, pustiti da nabubri, kada je nabubrilo staviti na vatru da se rastopi i dodati u kremu te dobro sjediniti. 
Kremu ravnomjerno rasporediti po podlozi od keksa i staviti u frižider na 2-3 sata da se stegne. Ja sam nakon sahatak ipo, napravila i ganaš kremu i prelila preko i ostavila preko noći da se fino stisne i sjedini sve.

Sastojci za ganaš:
  • 250ml vrhnja za šlag
  • 200g mliječne čokolade
  • 100g tamne čokolade
Postupak
Vrhnje za šlag ugrijati i u njeg dodati čokoladu, vrhnje ne smije proključati. Miješati konstantno dok se čokolada ne istopi i dok ne dobijete lijepu i glatku smjesu. Možete sačekati nekih 5-6 minuta dok se smjesa malkice prohladi, zatim preliti preko i ostaviti čizkejk da se hladi, najbolje preko noći. 😍😍😍😍😍
PRIJATNO! ❤️❤️

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI