KREMASTI LEDENI KOLAČ 😍

Ovaj me kolač definitivno podsjeća na djetinjstvo i na tinejdžerske dane. Zvali smo ga "Onaj žuti kolač" i mama ga je najčešće pravila onda kada bi braća dolazila iz internata kući za vikend. Mogu reći da je i jedan od prvih kolača koje sam naučila da napravim pa mi je vjerovatno i zbog toga poseban. Svima nam je jako drag jer je preekremast, sočan i sve ono što svi najviše volimo kod dobrih kolača. Za nekoga ko nije veliki ljubitelj čokoladnih kolača i torti, ovo je idealna opcija. 
 
Kora od bjelanjaka je pun pogodak, sočna je jer se zalije slatkim mlijekom i ovom kolaču daje posebnu čar. 🥰

Recept koji je jako jednostavan pišem ispod, a kako sam ga pravila, možete pogledati i na mom Youtube kanalu! ⬇️ 


Sastojci za koru: 
  • 7 bjelanjaka 
  • 7 kašika šećera 
  • 4 kašike ulja 
  • 7 kašika brašna 
  • 1 prašak za pecivo
Za preljev: 
  • 200ml mlijeka 
  • malo šećera i vanilija
Postupak 
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg postepeno dodajući šećer. Zatim dodati ulje i dobro sjediniti. Brašno i prašak za pecivo također spojiti sa bjelancima i sve dobro sjediniti, ako mutite mikserom neka to bude na najmanjoj brzini, možete također i običnom silikonskom špatulom, vrlo je jednostavno. Ravnomjerno rasporediti u tepsiji. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250°, 10-ak minuta, zatim smanjiti na 180° i tako peći još 10-15 minuta. Kora mora biti vazdušasta i fina. 
Mlaku koru, zaliti također mlakim zašećerenim mlijekom, prethodno izbockanu tako da što bolje upije i bude sočna. 😍😍 

Sastojci za kremu: 
  • 700ml mlijeka 
  • 7 žumanjaka 
  • 1 puding od vanilije 
  • 4 kašike gustina 
  • 150-200g šećera 
  • burbon vanilija 
  • margarin ili maslac (200g)
Postupak 
Otprilike 500ml mlijeka spojiti sa šećerom te staviti da prokuha. U posebnu zdjelu spojiti žumanjke, puding, gustin i ostatak mlijeka i dobro sjediniti da ne bude grudvica. Ukuhati sa mlijekom te ostaviti da se dobro ohladi. 
Kada se ohladi, dodati margarin ili maslac sobne temperature i burbon vaniliju i dobro sjediniti. Kremu ravnomjerno rasporediti preko kore i ostaviti na hlađenje. 

Ukrasiti po želji, ja stavim obavezno 2 kesice šlag kreme od vanilije, umutim je po uputstvu iz kesice i uživam u kremastom zadovoljstvu! 🤗❤️

PRIJATNO! 🥰😍🤷
 
Pogledajte video verziju!

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI