Mekani čupavci 🥰
Prvo što mi je naumpalo kad sam rekla sama sebi da želim neki kolač napraviti, jer zaista odavno nisam, bili su čupavci.
Razmišljala sam kako da ih učinim neobičnim, jer su oni ustvari jedan sasvim obični kolač, biskvit koji je umočen u čokoladu i uvaljan u kokos. Zar nije prejjednostavno? Htjela sam samo neke boje da dodam u sve ovo, pa sam se odlučila da isprobam i drugu verziju sa bijelom čokoladom. Uspjeli su i baš su onakvi kakve sam ih i zamišljala. Naravno, ko voli bijelu čokoladu ovo će mu biti odličan desert u svakoj prilici. 🥰
Možda ipak, ako bolje razmislim, kada jedan griz ovog kolača dođe do nepca, i nije baš toliko "običan" kako sam napisala. Ali ipak probajte obje verzije, nećete se pokajati. 😍😍
Recept vam naravno ostavljam!
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 4-5 fildžana šećera (ja sam stavila 4, ko voli više slađe može 5)
- 1 vanilin šećer
- 2 fildžana ulja
- 4 fildžana mlijeka
- 18-20 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Napomena: ako nemate fildžane, možete koristiti skroz male šoljice za kahvu, ali onda nemojte da budu prepune jer su ipak šoljice veće od fildžana. 😊
Postupak:
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom, ja ih mutim malo duže da budu baš fino izmiksana. Zatim dodati mlijeko i ulje te to sjediniti. Nakon toga dodati brašno i prašak za pecivo. Brašno dodati u 2 navrata, prvo 10 kašika pa izmutiti, zatim ostatak i sve fino sjediniti.
Tepsiju malo namastiti, možete koristiti neki srednji pleh, ne bi trebao biti ni prevelik ni premal. Ja sam koristila okruglu tepsiju prečnika 36cm.
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250°, ja uvijek dobro zagrijem rernu na početku i pečem prvih 5-6 minuta na toj temperaturi i zatim smanjim na 200° i pratim biskvit do pred kraj kada vidim da se krajevi biskvita odvajaju od tepsije i kada mi na čačkalici ne ostane ništa, tada smanjim temperaturu. Ostaviti da se prohladi i nakon toga ravnomjerno izrezati na kockice.
Sastojci za umak od smeđe čokolade:
- 250ml mlijeka
- 2 kašike šećera (ako volite slađe može još)
- 80g čokolade za kuhanje
- 2 kašike kakao praha
- 50g maslaca
Postupak:
Spojiti sve sastojke i istopiti na laganoj temperaturi. Ostaviti da se ohladi.
Napomena: ukoliko želite čupavce samo sa crnim umakom, uduplajte sastojke. Isto važi i za umak od bijele čokolade.
Sastojci za umak od bijele čokolade:
- 200ml mlijeka
- 100g bijele čokolade
- 2 kašike šećera (ako volite slađe može još)
- 2 kašike mlijeka u prahu
- 50g maslaca
- 150ml slatkog vrhnja za šlag
Postupak:
Spojiti sve osim slatkog vrhnja i istopiti na laganoj temperaturi. Kada se čokolada i ostali sastojci rastopili, prohladiti i u ohlađeno dodati vrhnje za šlag.
Potrebno još:
- 200-300gr kokosa
Pola biskvita odvojiti za umak od crne čokolade, a pola za umak od bijele. Natapati pojedinačno kocke biskvita i fino uvaljati u kokos. 😍
Nemam šta više da vam pišem, uživajte! 👌👌
PRIJATNO! 🙋😍
Primjedbe
Objavi komentar