ŠAUM ROLNICE 👌
Dok nisam napravila ovaj predivni kolačić, uvijek sam mislila da je ovo jako teško napraviti. 😁 Naravno da nije teško onda kada sebi olakšamo stvari, zašto da ne. A čime sam to sebi olakšala, vidjet ćete kroz sam recept. Ovo će nam sada biti jedan od recepata koji ćemo često koristiti, sigurno!
Iskreno, ne bih voljela dužiti. Napisat ću vam detaljan recept, i mislim da vam nema potrebe tražiti neki drugi mimo ovoga. 👌👌👌
Sastojci za kremu:
- 2 pudinga od vanilije
- 3 žumanjka
- 600ml mlijeka
- 150-200g šećera (ovisno koliko volite slatko)
- 1 vanilin šećer
- 1 kesica želatine
Potrebno još:
- 200ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 kesica šlag kreme od vanilije
- 500g lisnatog tijesta
- 1 jaje za premazivanje
Ono što sam ja uradila, odnosno sebi olakšala jeste to da sam kupila gotovo smrznuto lisnato tijesto. U njemu dođu 2 komada od po 250g. Vrhunsko za ovu namjenu! 👌
Postupak:
Skuhati puding kako inače radimo. 100ml mlijeka odvojiti od ukupne količine i pomiješati sa pudingom i žumanjcima. Ostatak skuhati sa šećerom i kada provri dodati puding, miješati dok se ne stvori lijepa smjesa zatim skinuti sa vatre.
Prethodno želatinu potopiti sa 4 kašike vode i pustiti da se želira. Nakon što smo skinuli puding sa vatre, želatinu dodati dok je smjesa još vruća. Dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.
Nakon što se ohladio puding spojit ćemo ga sa šlagom. Slatko vrhnje i šlag kremu zajedno izmutiti i spojiti sa pudingom. Dodati i vanilin šećer. Dobro sve sjediniti da bismo dobili kremastu flafi smjesu.
Po meni ovo je najljepša krema koja se može napraviti, za svaku vrstu kolača.
Dalje raditi sljedeće:
Jednu polovinu lisnatog tijesto razvaljati i podijeliti na 10 jednakih dijelova. Kalupe za rolnice namastiti maslacem i fino obložiti kalupe tijestom. Redati na papir za pečenje. Premazati svaku rolnicu izmućenim jajetom.
Peći u prethodno dobro zagrijanoj rerni na 200° 20-ak minuta dok ne dobiju lijepu boju, ne treba ih ni prepeći.
Nakon što se ispeku, možete odraditi drugu turu kao što sam ja uradila. Malo ih prohladiti, dok se drugi peku, ove prve pečene možete odmah krenuti puniti sa filom. Ja sam fil stavila u kese za ukrašavanje. Zatim sam punila svaku rolnicu. Ukupno ih izađe 20, bar meni. 👌
Posuti šećerom u prahu i naravno, na kraju, uživati u predivnim zalogajima spoja hrskavog tijesta i flafi kreme. 😍😍😍
PRIJATNO! ❤️❤️❤️
Primjedbe
Objavi komentar