Postovi

Kolač sa šljivama i pudingom - preukusan

Slika
Kada dođe vrijeme za šljive i konzumiranje istih, kako u svježem obliku, tako i u kolačima, mojoj sreći nema kraja. Zaista volim svo sezonsko voće, ali šljive posebno jer od njih dobijamo i razne vrste džemova, slatka i slično.  Kolač koji sam isprobala ovaj put je sličan popularnoj Mileramki, samo što je ovaj sa manje pudinga i sa dodatkom cimeta koji sve ove okuse predivno začini i dadne im divnu aromu. Nije ga teško napraviti i ne iziskuje puno vremena, osim što se duže peče i malo duže mu treba da se ohladi, dok je priprema sasvim jednostavna i brza. Predivan je i zaista sve preporuke ukoliko imate šljive kod sebe.  Što se tiče video verzije, možete je pogledati na mom Youtube kanalu  Happy Mutvak Pa da pređemo na recept! Sastojci za prhko tijesto: 1 jaje 1 kašika pavlake 100gr šećera 80gr maslaca ili margarina 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 300-350 gr brašna Postupak: Umutiti jaje, šećer i vanilin šećer. Nakon toga dodati maslac i pavlaku. Kada se ma...

GIOTTO - kremasta torta

Slika
Meni jedna od najboljih torti koju sam pravila i probala jeste Giotto ljepotica. 😍 Najkremastija torta za koju ćete uvijek tražiti komad više. 💯 Spoj svih ovih sastojaka daje jednu fantaziju od ukusa, a baš zbog toga vjerujem da bi svima odgovarala. Pogodna je za sve prilike kada je želite napraviti!  Recept za tortu vam rado pišem. Neke stvari sam promijenila iz originalnog recepta. 🥧🥧🥧🍰🍰🍰 Torta ima 2 kore/biskvita i sljedeće sastojke za kore ćete podijeliti na dva dijela. Kada se kore ispeku i njih ćete opet prepoloviti tako da vam na kraju budu 4 kore. Potrebni sastojci za kore/biskvite: 12 jaja 200 gr. šećera 2 praška za pecivo  2 dl. ulja 2 dl. vruće vode 20 kašika mljevenih lješnjaka (ili oraha kao što sam ja) 6 kašika brašna  Sve sastojke podijeliti na pola, znači: 6 jaja, 100gr. šećera, 1 prašak za pecivo, 1dl ulja, 1 dl. vruće vode, 10 kašika mljevenih lješnjaka (ili oraha) i 3 kašike brašna su nam potrebne za jedan biskvit.  Postupak: 5 jaja odvojit...

TIKVIZZA - Pizza sa tikvicama - preukusna

Slika
Jedna od stvari koja nas asocira na ljeto jesu svi plodovi koje nam daju naše bašče. Od voća do povrća, raznorazni sezonski domaći vitamini i minerali. Najljepše je ono kada uzgojimo sami svoje. Ali nije na odmet i kupiti nešto svježe na pijaci ukoliko nismo bili u mogućnosti zasijati i ubirati svoje plodove. Jedna od povrćki koja spada u sezonske jeste i tikvica. Bogata je raznim nutritijentima, te se koristi u raznim jelima.  Kako nam često ponestaje ideja za jelo sa njom, donosim vam super recept za pizzu sa tikvicama. Jaaako ukusna, vidjet ćete ako probate da ju napravite. Vraćat ćete joj se iznova jer je zaista fenomenalna. Spoj paradajz sosa koji sami napravite sa tikvicom i sirom ostavlja bez daha.   U nastavku vam ostavljam pisani recept, a vi možete pogledati naravno i video na Youtube kanalu koji sam spremila ovdje Sastojci za tijesto: 250-300 gr brašna Pola supene kašike germe Kašikica soli Kašikica šećera 250 ml mlake vode 2 kašike ulja Postupak: S...

NAJMEKŠE KIFLICE KOJE ĆETE PROBATI

Slika
Iskrena da budem, odavno nisam pravila kiflice. Pravi razlog leži u tome da me zaista nije išlo sa njima. 😁 Nikako nisam mogla da utrefim recept po nekom ćejfu, da budu ukusne, mekane i pri tome fine na izgled. Nakon više pokušaja odustala sam da ih pravim. Ali naravno, nisam odustala od ostalih peciva. Mislim da sam se kroz isprobavanje svih tih recepata ispraksala i shvatila neke cake vezane za tijesta općenito. U tome i jeste "fazon". Kao i u svemu iskustvo je ipak najbitnije. Odlučih se da ponovo probam, i nisam se pokajala. Na kraju su ispale puno bolje nego sam i očekivala. Nije teško za napraviti, a potrebne su vam samo osnovne namirnice koje svi imamo u kuhinji. Mogu se praviti u više verzija, slane, slatke i slično. Ja sam se ovaj put odlučila za slanu verziju sa sirom i pavlakom. Vjerujem da svi vole tu kombinaciju koja osvaja naša nepca. 😍😍 Ostavljam vam recept i nadam se da će se i vama svidjeti koliko i meni! Video verziju također obavezno pogledaj...

BRZ I LAGAN KOLAČ SA KEKSOM

Slika
Znate ono kada u kasne sate odlučite da se "uvalite" u kuhinju, pa birate da napravite kolač od onoga što imate? Ja znam jer nije mi prvi put bilo kada sam odlučila da napravim ovaj brzinski kolač. Imam te neke svoje idealne kreme za torte i kolače koje su mi među favoritima. Znam ih napamet pa mogu uvijek nešto sa njima eksperimentisati, dodavati neke okuse, oduzimati ako treba i slično. Naravno i uvijek ih iskoristiti kada zatrebaju u ovakvim situacijama. 😁 Nedavno sam u prodavnici naišla na petit keks punjen čokoladom. Odmah sam ga zamislila u ulozi u nekom brzom kolaču. Tako i bi. Na kraju me izgled podsjetio na milka tortu, jer je keks sa čokoladom ostavio jako lijep presjek kada se kolač reže. Ostavljam vam recept da probate ovaj predobar lagani i kremasti kolač. 😍 Ovdje možete pogledati i video zapis ovog recepta:  https://youtu.be/aZKj5Elfk8U Sastojci za kremu: 2 pudinga od vanilije 500ml mlijeka 150 g šećera 1 mliječna čokolada 2-3 reda tamne čokolade 1...

KREMASTI NEW YORK CHEESECAKE

Slika
Znam da mnogi nisu ljubitelji sira u kolačima. Iskreno, kako u prodavnicama možemo naći one kremaste i neutralne sireve namjenjene baš za pravljenje poslastica, mislim da bi nam taj okus svima trebao biti veoma blizak. Ili ja to možda gledam samo iz svoje perspektive. 😜 Ova torta mi je definitivno osvojila srce. Brzo se pravi što svi jako volimo. Ali, ima samo dvije mane. Prva je ta, što jedva dočekamo da se dobro ohladi u frižideru, a druga ta što se brzo pojede. 🙈 Pa sad, ovo drugo možda i nije mana, jer se vraćamo na ono da se ova torta brzo napravi pa je sreća da je možemo opet ponoviti. I tako u krug. 😂😜 Pišem vam recept i nadam se da će vam se dopasti prilikom isprobavanja istog. Baš kao što je meni. Također vam u prilogu ostavljam link za video verziju. Sve sam detaljno snimila, pa naravno pogledajte i pišite utiske. https://youtu.be/RSaZyzPN400 Sastojci za podlogu: 200 gr mljevenog keksa 25 gr mljevenog smeđeg šećera u prahu (može i bijeli, ali sa smeđim keks od...

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI

Slika
Iskreno, jedva sam čekala da sa vama podijelim svoj recept za definitvno najbolje trileće koje ćete probati. Zaista nije šala, svi koji su probali kada sam ja pravila, a i kada su probali sami napraviti po ovom receptu ostali su oduševljeni. Nije komplikovan za napraviti što je ustvari jedna od njegovih prednosti. Naravno da sam probala par recepata, dok nisam došla do onog koji je trebao da bude isti kao u omiljenoj slastičarni na Baščaršiji. Mislim da će oni koji su jeli iste znati o čemu pričam. Sada je došlo do toga da kada mi se jedu trileće ne moram u slastičarnu, nego jednostavno napravim sebi i uživam.😄🤗 Ono što je bitno kod ovog kolača, a što sam i sama zaključila jeste to da vam biskvit ne treba biti velik odnosno debel. U tom slučaju dobili ste "hljeb" koji koliko god da zalijete, nećete dovoljno natopiti jer će gornji dio kolača ostati suh, i onda to nisu prave trileće kao iz slastičarne. Biskvit treba narasti otprilike 3-3.5cm, što je sasvim dovoljn...