Savjeti za mjerenje namirnica

Većina nas je u dilemi kako pripremiti određeni kolač, a nemamo tačne mjere u gramima, jer ipak tako nam je svima najlakše izmjeriti određeni sastojak i pravilno primjeniti recept te bez greške napraviti kolač. U većini recepata možemo vidjeti da piše npr. šolja brašna. U tom slučaju uglavnom se misli na šolju od 250 ml, odnosno šolju koju svakodnevno koristimo za čaj, kafu ili slično. U nastavku možete vidjeti mjere za namirnice koje najčešće mjerimo dok pravimo određeni kolač. Nadam se da će vam sljedeći savjeti biti od koristi. 🙆

Brašno i šećer u prahu
  • ¼ šolje = 32 g
  • 1/3 šolje = 43 g
  • 2/3 šolje = 85 g
  • ¾ šolje = 96 g
  • 1 šolja = 136 g 
Kristalni bijeli šećer
  • ¼ šolje = 50 g
  • 1/3 šolje = 67 g
  • ½ šolje = 100 g
  • 2/3 šolje = 134 g
  • ¾ šolje = 150 g
  • 1 šolja = 201 g
Smeđi šećer
  • ¼ šolje = 55 g
  • 1/3 šolje = 73 g
  • ½ šolje = 110 g
  • 1 šolja = 220 g 
Zobene pahuljice
  • ¼ šolje = 21 g
  • 1/3 šolje = 28 g
  • ½ šolje = 43 g
  • 1 šolja = 85 g
Puter
  • 1 šolja putera = 227 g
  • ¼ šolje putera = 57 g
  • 1/3 šolje putera = 76 g
  • ½ šolje putera = 113 g
  • 1 šolja = 136 g
 Med i sirup
  • ¼ šolje = 85 g
  • 1/3 šolje = 113 g
  • ½ šolje = 170 g
  • 2/3 šolje = 227 g
  • ¾ šolje = 255 g
  • 1 šolja = 340 g
Još nekoliko nama bitnih mjera za šolje, uglavnom su to namirnice koje često koristimo u kolačima.
  • 1 šolja komadića čokolade = 152 g
  • 1 šolja kakao praha = 128 g
  • 1 šolja nasjeckanih oraha = 122 g
  • 1 šolja kokosovog brašna = 71 g
  • 1 šolja margarina = 205 g 
  •  

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI