ŠTRUDLA SA MAKOM
Jedno od omiljenih slatkih peciva koje posljednjih godina baš volim jesti su štrudle sa makom. Kada sam odlučila da to isto pecivo koje sam kupovala redovno u pekarama napravim sama, nekako mi ispočetka to baš i nije išlo od ruke. Ili mi se tijesto nije dopadalo, ili nadjev od maka nije bio po mom ukusu. Uglavnom, pokušavala sam napraviti baš one kao što se kupe u pekari. Najbitnije mi je bilo da je tijesto mekano a nadjev sočan i da ga ima dovoljno. Ne znam tajnu pekara kako to oni rade, ali ja sam našla svoj način i neću tajiti ništa. 😂😁
Nisam odustala dok nisam dobila što sam htjela. Ono što mi je najbitnije da sam ja zadovoljna njima, ali naravno i svi drugi koji su probali bili su oduševljeni. U nastavku ću vam otkriti kako ja to pravim svoju makovnjaču. Bitno je da pratite uputstva i detalje.
Ovo je recept za dvije štrudle, vi možete smanjiti upola mjere za jednu, ali mislim da nema potrebe jer se i ovo pojede u najkraćem vremenskom roku. 😆
Sastojci za tijesto:
- 450 gr brašna (plus možda još 50 gr ili koliko vi procijenite da morate dodati ako bude puno mehko tijesto)
- 250 ml mlijeka
- 80 gr margarina otopiti (može i maslac)
- 80 gr šećera
- 1 cijelo jaje i jedno žumance
- 1 supena kašika suhe germe
- 2 prstohvata soli
- Naribana korica limuna (ko voli neka stavi, može i bez, ali zaista sa njom bude predivan poseban šmek)
Postupak:
Mlijeko ugrijati da bude toplo (ne vrelo), margarin otopiti. Ostale suhe sastojke spojiti i promiješati da se sjedine. Zatim dodati jaje i žumance, i ostale mokre sastojke (margarin i mlijeko). Dakle, u zdjelu smo stavili prvo 450 gr brašna i zakuhali smo s tom količinom. Ukoliko vidimo da je tijesto previše mekano, odnosno da se lijepi za posudu, polahko dodajemo još malo po malo brašna i zakuhavamo dalje. Tijesto ne bi trebalo biti tvrdo zakuhano, automatski nećemo imati mekane i fine štrudle. Dakle mehko, dovoljno da se ne lijepi za posudu.
U međuvremenu dok se tijesto diže, mi ćemo napraviti nadjev od maka kako bi se on mogao ohladiti do filovanja tijesta.
Sastojci za nadjev od maka:
- 200 gr mljevenog maka (100 gr je dovoljno za jednu štrudlu, vi možete kombinovati kao što ja nekad radim, pa drugu štrudlu napraviti sa nadjevom od oraha, nekog džema i slično, u tom slučaju prepolovite i ostale sastojke koji idu u nadjev)
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 gr čokolade za kuhanje ili neke druge mliječne čokolade
- 150 ml mlijeka
- Naribana korica limuna (ko voli)
Postupak:
Jedna mala napomena na početku. Ukoliko je mak kao što ja kupujem plavi u zrnu, obavezno ga morate dobro samljeti u blenderu ili nekoj drugoj spravi koja je nagodna za to. Nemojte zaboraviti to uraditi jer vam na kraju nadjev neće biti dobar. Kada to odradite, možete nastaviti sa ostalim sastojcima.
U mak dodate šećer, vanillin šećer i koricu limuna. Zatim postepeno dodajete mlijeko i uključite laganu temperaturu na šporetu da se malo kuha. Ne treba dugo kuhati, možda 5 minuta, uz konstantno miješanje da ne bi zagorilo. Dodate i čokoladu kako bi se rastopila dok je mak topao. To ostavite da se ohladi dok se tijesto diže.
Ostatak:
Kada je tijesto nadošlo, premijesite ga i podijelite na dva jednaka dijela. Površinu na kojoj valjate tijesto samo malo pobrašnite čisto da se ne lijepi, kao i tijesto. Razvijete u jedan pravougaonik. (Pokušate kao ja 😂😂, bit će dovoljno i to) Što se tiče debljine tijesta, vi možete i tanje da vam štrudla bude više puta urolana.
Zatim ćete filovati tako što ćete pola smjese staviti na tijesto koje ste razvili. Jedan kraj tijesta ostavit ćete praznim. To možete vidjeti na slici ispod. To radimo kako bi taj dio bio ispod i kako nam nadjev ne bi puno izlazio iz štrudle.
Štrudle prije pečenja možete premazati margarinom ili maslacem. Staviti u pleh koji vam odgovara, na papir za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°, 20ak do 25 minuta. Zatim rernu isključiti i ostaviti tako još nekih 5 minuta. (Opet sve zavisi od jačine vaše rerne)
Štrudle izvaditi iz rerne i prekriti još jednim plehom ili krpom i ostaviti da se ohlade. Ja volim prekriti dodatno plehom jer mi budu mekanije poslije.
Primjedbe
Objavi komentar