KREMASTI ROLAT SA BOROVNICAMA

 

U svojoj arhivi već isprobanih kolača imam jedan kolač sličan ovom rolatu. To me ustvari i inspirisalo da napravim upravo ovaj odličan sočan i kremasti kolač ali u drugom obliku. Ko voli sličan spoj ukusa ovog rolata, mislim da neće ostati ravnodušan. Također umjesto borovnica koje sam ja koristila, vi možete koristiti neko drugo bobičasto voće koje više volite, vjerujem da će ukus biti fenomenalan.

Redoslijed kojim ja idem dok pravim ovakvu vrstu poslastica je sljedeći. Uvijek prvo napravim ono što se najduže treba hladiti. U ovom slučaju to je krema, zatim slatko od borovnice pa biskvit. Po istom postupku ću i napisati sljedeći recept. Potrebna su vam možda neka dobra 2 do 2 ipo sata da napravite ovaj rolat. ✋

Krema:
  • 600 ml mlijeka
  • 2 kesice pudinga (jagoda i puding sa okusom slatke pavlake, vi možete oba od jagode, bitno je da je makar jedan)
  • 6 kašika šećera
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 100 gr bijele čokolade
  • Kesica šlag kreme od vanilije
Postupak:
500 ml mlijeka izliti u posudu u kojoj ćete kuhati puding i dodati šećer. U ostalih 100 ml razmutiti pudinge. Skuhati standardno i ostaviti da se dobro ohladi. Nakon što se ohladilo u puding prvo dadati šlag kremu iz kesice direktno u pudnig te dobro izmiksati. Čokoladu rastopimo na pari i dodamo u smjesu, a zatim umutimo posebno vrhnje za šlag, i to polahko dodajemo i mutimo kako bi sve bilo kompaktno i kremasto. Meni je ovo jedan od dražih načina pripreme krema. Uvijek budu "flafi" i predivne, a ne dodajemo u njih margarin koji svi izbjegavamo naravno.

Slatko od borovnica:
  • 250 gr borovnica (može i neko drugo bobičasto voće, zaleđeno ili ne, nije bitno, ja sam imala borovnice, a i sa njima mi je najljepši okus)
  • 3 kašike vode
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
Postupak:
Spojiti sve sastojke i kuhati 10ak minuta nakon što provrije. Ostaviti da se dobro ohladi. (Vi također možete koristiti i slatko koje ste možda imali već pripremljeno.)
Biskvit:
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika vode
  • 3 ravne kašike brašna
  • 1 prah puding od vanilije
  • Pola praška za pecivo
Postupak:
Razdvojiti bjelanca od žumanaca, zatim pjenasto (kao za šampitu) umutiti bjelanca postepeno dodajući šećer kako bi se rastopio. Nakon toga dodavati jedno po jedno žumance i mutiti konstantno. Ovo je bitan dio kada smo razdvojeno umutili bjelanca. Nemojte se prevariti kako bi što prije završili i umutili sve skupa odmah na početku, jer to automatski neće biti biskvit koji nam je potreban. Nakon toga mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodati ulje i vodu. Poslije toga dodati sve suhe sastojke koje smo prethodno spojili (brašno, puding iz kesice i prašak za pecivo). To možete sjediniti bez miksera, ili sa mikserom ali na najmanjoj brzini i polahko kako ne bismo izgubili volumen smjese. Ne mutiti previše. Prethodno pripremiti papir za pečenje u velikom plehu za rernu koji imate i jednako rasporediti smjesu. Prije svega toga uključiti rernu da se zagrije na 200° i peći 10 do 13 minuta. (Rernu morate ranije uključiti da se dobro zagrije, nakon toga možete smanjiti na 180° dok se biskvit peče)
Kada je biskvit pečen, izvaditi ga iz pleha i umotati u mokru krpu, sa papirom koji ne skidate. Umotate kao da već pravite rolat. 😁
Kada se ohladio i biskvit, vrijeme je za filovanje i rolovanje rolata, logično. 😂 Dakle, biskvit odmotamo od krpe i skinemo papir za pečenje, sve naravno radimo polahko. Prvo što stavljamo preko biskvita jeste slatko od borovnice, rasporedimo po cijelom biskvitu. Nakon toga premažemo kremom podjednako i zarolamo, ostavimo dovoljno kreme da možemo premazati rolat i okolo.

Rolat ukrasite po želji.


PRIJATNO! 👌

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI