CHEESECAKE SA BOROVNICAMA



Mogu slobodno reći da je čizkejk postao jako popularna poslastica posljednjih godina. Možete ga naći u raznim kombinacijama. Meni jedan od omiljenih je sa borovnicama. Upravo zbog toga sam odlučila da sa vama podijelim svoj recept koji je uvijek super opcija za razne događaje koje imate. Nema potrebe da kupujete skupe torte, zasučite rukave i ostavite svakodnevne misli van vašeg mutvaka i uživajte u kuhanju, nećete zažaliti. 👌👌

Recept je vrlo jednostavan.
Sastojci za podlogu:
  • 400gr mljevenog keksa
  • 150gr margarina (otopiti)
  • 100ml soka od narandže
Sve sastojke sjediniti za podlogu. Dobro utapkati u kalup te ostaviti da se hladi.

Sastojci za kremu:
  • 500gr krem sira (neki svježi sir, može maskarpone, ja sam stavila 250gr svježeg sira i 250gr maskarpone)
  • 500ml slatkog vrhnja
  • 150gr šećera u prahu
  • 20gr želatine (dvije kesice)
  • 100ml vode
  • 100ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 150gr borovnica + 2 kašike šećera
Postupak:
Sir i šećer u prahu sjediniti, zatim izmutiti vrhnje. Prethodno pripremiti želatinu sa 100ml vode da nabubri. Mlijeko ugrijati, i u njega staviti nabubrenu želatinu te dobro izmješati da se sve rastopi. Zatim spojiti sir i vrhnje i dobro sjediniti. Postepeno dodavati mlijeko sa želatinom.
Kada se dobro sjedini, podijeliti kremu na 2 dijela. U jednu kremu staviti prethodno malo skuhane borovnice sa šećerom, boju možete pojačati i nekom umjetnom bojom koju kupite, te na taj način raditi ombre efekat.
Ja sam se odlučila na podlogu staviti prvo kremu sa borovnicama, zatim preko nje bijelu kremu.

Preljev:
  • 10gr želatine (1 kesica)
  • 100ml vode
  • Sjediniti da nabubri.
Zatim sljedeće sastojke
  • 300gr borovnica
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike vode
sjediniti i ostaviti na laganoj vatri, kada prokuha ostaviti tako 5-6 minuta. Kada bude gotovo ostaviti da se prohladi 10ak minuta. Ne smije se ohladiti skroz. Kada dodamo želatin on će se morati rastopiti. Mlako (ne vrelo) sipati po torti. I na kraju naravno ostaviti da se sve dobro stegne u frižider.

Ukrasiti po želji.

I naravno, PRIJATNO! 😋





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kapri torta sa malinama

BANANA BREAD

NAJBOLJE TRILEĆE KOJE ĆETE PROBATI