KREM KUGLOF BEZ PEČENJA
Znam da većina nas voli vrstu kolača koji se ne peku, ne kuhaju na vatri i slično. Kada trebamo nešto nabrzinu da napravimo takva vrsta poslastica nam je idealna, jer zaista iziskuju malo vremena i napora. Izmiksaj, spoji, sastavi, dodaj, poredaj i eto ga. Gotovo za tren. 😁
Odlučila sam da podijelim sa vama jedan takav recept. Meni lično preukusna kombinacija sastojaka. Jedino što moramo da čekamo jeste da se krema dovoljno stegne, ali za to vrijeme uvijek imamo nekog dodatnog posla. 😄 Mislim da većina nas ima sve sastojke u ladicama kuhinje, što nam je nekad i najvažnije. Pa da pređemo na ovaj jednostavni recept.
Sastojci za kremu:
- 200 ml vrhnja za šlag
- Jedna kesica šlag kreme + 125 ml mlijeka (isključivo šlag krema, ne šlag pjena) + 3 kašike šećera
- 200 gr abc sira ili nekog drugog kremastog sira (ako volite sir stavite, može i bez, meni je puno ukusnije, nema ga previše da preovlada)
- Jedna kesica burbon vanilije ili obične
- Jedna kesica želatine od 10 gr + 50 ml mlijeka i 4 kašike mlijeka
Postupak:
Izmiksati posebno vrhnje za šlag, posebno šlag kremu sa 125 ml mlijeka i 3 kašike šećera, po uputstvu sa kesice. Kada smo izmiksali to, spojiti u jedno i dobro sjediniti. Posebno malo izraditi sir sa vanilinim šećerom, zatim i njega spojiti sa kremom. Pripremiti želatinu tako što istresemo iz kesice u neku zdjelicu, stavimo 4 kašike mlijeka i sačekamo par minuta da to nabubri. Kada je želatina nabubrila, preko nje preliti 50 ml vrelog mlijeka i dobro miješati dok se sve ne rastopi, ne smije biti grudvica. Zatim postepeno sipati u kremu i mutiti mikserom. Fino sve sjedinti. (Kremu naravno možete probati i ako nije slatko po vašem ukusu, možete dodati par kašika šećera u prahu, mada je meni bilo sasvim dovoljno slatko.)
Prethodno spremiti kuglof za filovanje. Alu folijom dobro obložiti cijeli kuglof, kao što sam ja na slici. Zatim smjesu rasporediti po cijelom kuglofu ravnomjerno, ostaviti malo prostora i za podlogu za koju ćemo sljedeću napisati postupak. Kada smo to odradili, prekriti folijom i ostaviti u frižider najmanje 1 sahat kako bi se stislo i kako bismo mogli preko staviti podlogu.Sastojci za podlogu:
- 100 gr mljevenog petit keksa
- 100 gr izlomljenog petit keksa
- 3 kašike šećera u prahu
- 2 kašike Maza kakao instant napitka (ako nemate može i Nesquik ili obična čokolada u prahu)
- 2 kašike Nutelle ili nekog drugog krem namaza
- 3 kašike istopljenog margarina ili putera
- Pola čaše mlijeka sa neskafom (može mlijeko i bez toga, ja sam stavila i ne osjeti se puno)
Sve sastojke fino sjediniti u jednu homogenu smjesu koju možemo oblikovati, odnosno od koje možemo napraviti podlogu koju ćemo staviti preko kreme. Kada smo to odradili kolač ide na hlađenje. Nakon što se dovoljno ohladio potrebno je prevrnuti ga tako da podloga od keksa bude na suprotnoj strani. Skinemo polahko foliju i ukrasimo po želji.
Ja sam ukrasila na sljedeći način..
Istopila sam na pari jednu dark milku sa komadićima karamele. Vi možete bilo koju čokoladu koju imate.
Uživajte u predivnim ukusima. 😍
Komentarišite ako probate i šaljite mi slike.
PRIJATNO! 😋
Bolje bi bilo sa pecenjem, janjecim, da se nadje na hastalu.
OdgovoriIzbriši