Meni jedno jako interesantno pecivo
koje sam odlučila praviti su simiti ili đevreci kako ko već naziva ovo tursko
pecivo. Naravno, ukusom su samo slični onima koje kupite na ulicama Turske, ali
makar na tren vas mogu odvesti do Istanbula. 😍😍😍
Potrebni sastojci za tijesto:
- 3 ipo šolje brašna (Šolja od 250 ml)
- Oko 300 ml mlake/tople vode (ako treba i više, dodavat ćete dok se zakuhavalo tijesto)
- Kašikica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika suncokretovog ulja
- 1 kašika germe/kvasca
Postupak
Malo mlake vode sa jednom supenom kašikom germe i jednom
supenom kašikom šećera dobro promiješati i ostaviti 10ak minuta da nadođe.
Dok tijesto nadođe pripremiti 3 ipo šolje brašna (šolja
od 250 ml) i jednu kaškicu soli. Dodati dvije
supene kašike maslinovog ulja i jednu suncokretovog. Kada germa nadođe spojiti sa brašnom i standardno zakuhati,
dodajući još tople vode. Tijesto zakuhati mekše, dovoljno mehko da se odvaja od
ruku. Miješati 15ak minuta (veoma bitno). Malo nauljiti i prekriti prozirnom folijom i ostaviti 2 sata da nadođe,
premijesiti jednom, i opet ostaviti 15ak minuta da malo nadođe.
Kada tijesto ponovo nadođe, formirati
kuglice, ja sam ih vagala dok sam ih formirala i u svakoj ima po 100 gr. (Vidite sliku ispod)
Zatim se jedna kuglica podijeli na dva jednaka dijela i rukama se rastanji. (Slika ispod)
Nakon toga se pletu na sljedeći način i spajaju. (Slike ispod)
Prethodno
pripremiti 5 kašika pekmeza od jabuka ili krušaka, može i tamni med, sa
5-6 kašika vode, uglavnom tako da razblažite pekmez odnosno med. U to dobro natopiti simite. Ovo je jako bitan dio koji simite čini ukusnim kakvi i zapravo jesu.
Nakon toga valjate u susam.
Peći na prethodno zagrijanoj rerni na 250°. Pečete otprilike 15-20 minuta, pred kraj smanjite temperaturu na 100°.
I simiti su gotovi!
Uživajte u njima uz razne namaze ili jednostavno uz neki topao čaj. 😍
PRIJATNO! 👌
Primjedbe
Objavi komentar