JOGOBELA
Jogobela sa komadićima voća je svima nama, vjerujem, jedna od dražih poslastica koju kupujemo u marketima. Nešto jako osvježavajuće, pogotovo u ljetnim danima. Mislim da poslije ovoga nećete više trošiti pare na jogobele i voćne jogurte koje ste do sada kupovali. Jer, uvijek moramo naći rješenje kako napraviti kod kuće makar malo približno, ili čak i bolje od onog što kupimo gotovo.😁
Uvijek jedva čekam proljetne i ljetne dane, a samim tim i sezonsko voće poput jagoda, malina, kupina, nektarina, breskvi i slično. Naravno, upravo zbog jogobele koju redovno pravim i koja nam je već par godina omiljena poslastica u ljetnim danima.🍓🍒
U nastavku vam pišem recept kako to ja pravim jogobelu. Ima par načina, ali je meni ovaj definitivno najbolji koji sam do sada probala i ne mijenjam ga od kako je prvi put napravljen. Zasučite i vi rukave i brzo napravite vašu jogobelu i uživajte u zaista ekstra velikim komadima voća. 😜🥰
Sve što vam je potrebno su sljedeći sastojci:
- 2 pudinga od vanilije (vi možete eksperimentisati i sa drugim pudinzima, ali je sa vanilijom najljepše)
- 700 ml vode (može se koristiti i mlijeko, ko voli da mu preovladava mliječni ukus, ali je meni puno ljepše sa vodom)
- 2 ipo šolje šećera (šolje od 200 ml)
- 1 vanilin šećer
- 1 litar tečnog jogurta
- Voće po želji (ja sam ovaj put pravila sa jagodama i malinama, što mi je jedna od ljepših kombinacija, možete koristiti banane, kupine, borovnice, bukvalno svako voće za koje smatrate da bi vam odgovaralo) 🍓🍒
Ovo su mjere za nekih otprilike 12 normalnih veličina zdjelica, vi možete prepoloviti mjere i napraviti manje ukoliko vam je potrebno. A možda i nije potrebno jer jogobela može stajati u frižideru i čekati na sljedeći dan. 😋🤞
Postupak:
Puding skuhati sa vodom i šećerom, standardno naravno. Nakon što smo skuhali, sklonimo sa šporeta. Ostavimo nekih 5 minuta puding da odstoji, dodamo vanilin šećer i nakon toga u vruć puding postepeno dodajemo litar jogurta i miješamo da se sve sjedini i da ne ostane grudvica od pudinga. (Mnogi se boje sipati hladan jogurt u vruć puding, vjerovatno zbog neke reakcije vruće/hladno, ali ja to radim bez problema i uvijek mi jogobela bude kremasta i fina, vi možete sačekati da se malo ohladi da puding bude topao, ako se bojite, ali ja mislim da nema potrebe) Najbolje je mutiti mikserom na najmanjoj jačini kako bi se jogurt sjedinio sa pudingom.
Prethodno pripremimo željeno voće. Ja sam jagode isjekla na manje komadiće (uglavnom dosta veće nego u pravoj jogobeli 😆😁). Dodamo u smjesu i sjedinimo. Sipamo u zdjelice, ukrasimo po želji (ja volim napraviti neko slatko ili preljev od voća koje imam, ovaj put su to bile borovnice) i naravno ostavimo da se ohladi u frižideru najmanje dva sata kako bismo dobili osvježavajuću poslasticu.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar